Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Aγέλαστος πέτρα

 Ταινία - ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Φίλιππου  Κουτσαφτή


Ενα  γλυκό βράδυ του  Οκτώβρη .  Οδεύουμε προς  Ελευσίνα. Παρκάρω κοντά  στον  αρχαιολογικό  χώρο. Εκστασιασμένοι κοντοστεκόμαστε στον φωταγωγημένο ιερό  χώρο. Μετά  τις  εργασίες  περιφερόμαστε  στην συνοικία  του  Αγίου Γεωργίου και  μου κάνουν εντύπωση  η χαμηλή  δόμηση   και οι περιποιημένοι  μικροί κήποι των σπιτιών, που μόλις διακρίνω μέσα στην νύχτα.
Κανένα ίχνος  από άναρχη  δόμηση. Επιτέλους  η άλλη πλευρά  του νομίσματος  σκέφτηκα.

Την επομένη  είπα  τις  εντυπώσεις  μου  στον  Αντώνη.  Αυτός   με  παρέπεμψε  στην  ταινία  του Κουτσαφτή.   Αξίζει  να την δεις  με  παρότρυνε.

Εδώ λοιπόν ξαπόστασε η "αγέλαστη"  θεά Δήμητρα συντετριμμένη από την απώλεια  της κόρης της Περσεφόνης, Η Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων μυστών. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια. Η ταινία ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της Ελευσίνας. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους. Η ταινία βραβεύτηκε το 2000 στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Καθημερινοί  άνθρωποι  της (προσφυγικής)  άνω πόλης  οι οποίοι  σημαδεύουν  το  τέλος   του πολύπαθου  εικοστού αιώνα. Καταγράφονται με  μοναδικό λυρικό και  γλαφυρό η φυσιογνωμία  τους, το βαθύτερο τους  είναι (το ιώνιας προέλευσης), η κίνηση  μέσα  στο χωροταξικό περιβάλλον το οποίο κατασπαράσσεται από την αδηφάγο βέβηλη  διεκδίκηση  κάθε  σπιθαμής  (γής  και  ψυχής) του  υλικού  έναντι  του  πνευματικού.  Συγκλονιστική   φιγούρα ο Παναγιώτης  Φαρμάκης. "Παπαδιαμαντικός" αλαφροίσκιωτος , στιβαρός  διασώστης των λειψάνων της  μυστικής  συνειδητότητας των ιεροφαντών, αποκαταστάτης  της προσφοράς του αυτοκράτορα  Αδριανού, αφού περισυλλέγει  τα διάσπαρτα  στοιχείο λιθοδομής και  τα επανατοποθετεί  στον αρχαιολογικό χώρο. Τελετάρχης   της πνευματικής μύησης αλλά και του έλεγχου  της  συνείδησης  μας .

Η  ανάρτηση  αυτή  αφιερώνεται  όλως ιδιαιτέρως  στην Φωτεινή, της  οποίας  η αναφορά για  τις  ανασκαφές  στο  Δερβένι  με συνεπήρε .

Σύνδεσμοι  για  την παρακολούθηση του έργου:
Απόσπασμα Νο 1         Aπόσπασμα Νο 2            Απόσπασμα Νο 3
Απόσπασμα Νο 4   Απόσπασμα Νο 5    Απόσπασμα Νο. 6   Απόσπασμα Νο 7     Απόσπασμα Νο 8    Aπόσπασμα 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου