Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

O Κόσμος που έρχεται

Θεματικός Κύκλος ( ομιλίες - σεμινάρια - τηλεοπτική εκπομπή)  του κ. Μάνου Δανέζη , επίκουρου καθηγητή  Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Επιστήμη και Νέος πολιτισμός»
Στην διάρκεια της συζήτησης θα αναλυθούν:
1.    Ο τρόπος και οι διαδικασίες συγκρότησης ενός πολιτισμικού ρεύματος
2.    Η επίδραση του εννοιολογικού περιεχομένου των επιστημονικών ιδεών, όπως του χρόνου, του χώρου και της ύλης, στην διαμόρφωση, ή την ανατροπή κοινωνικών ή θεολογικών δογμάτων.
3.    Η συγκρότηση του δυτικού πολιτισμού (κοινωνική και θεολογική) πάνω στα επιστημονικά δεδομένα της επιστημονικής επανάστασης του 16ου -17ου αιώνα.
4.    Η ανατροπή των κλασικών επιστημονικών δογμάτων και η θεμελίωση μιας νέας επιστημονικής γνώσης κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα.
5.    Η σύγκρουση μεταξύ νέων και παλαιών επιστημονικών ιδεών. Η επέκταση αυτής της σύγκρουσης στο πλαίσιο των κοινωνικών και θεολογικών συστημάτων.
6.    Τα αίτια κατάρρευσης του σημερινού δυτικού πολιτισμικού ρεύματος. Η αναγκαιότητα αναμόρφωσής του με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα και ως προέκταση αυτής της αναγκαιότητας, η αναγκαιότητα γνώσης των νέων αυτών επιστημονικών δεδομένων.


«Η πλάνη των αισθήσεων»
Κεντρική ιδέα της συζήτησης είναι η κατανόηση του βασικού συστατικού της μεγάλης επιστημονικής επανάστασης του 20ου αιώνα «Οτιδήποτε αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις δεν είναι η πραγματικότητα αυτό που ο εγκέφαλός μας (η βιολογία μας) έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα
1.    Η πλάνη των αισθήσεων στην κλασική Νευτώνεια Φυσική.
2.    Η πλάνη των αισθήσεων στη θεωρία της Σχετικότητας (η έννοια της 4ης διάστασης και των μη ευκλείδειων γεωμετριών).
3.    Άλλες επιστημονικές αποδείξεις
4.    Η λειτουργία των αισθησιακών συστημάτων (νευρο-φυσιολογία)
5.    Η γνώση της πλάνης των αισθήσεων στην αρχαία ελληνική γραμματεία


«Το νέο παράξενο μαθηματικό και φυσικό Σύμπαν»
Κεντρική ιδέα της συζήτησης είναι η παρουσίαση των νέων επιστημονικών ιδεών και η εφαρμογή η οποία αλλάζει ριζικά το συμπαντικό κοσμοείδωλο. Οι νέες επιστημονικές ως καταλύτης ανάπτυξης ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος.
Μερικά θέματα που θα συζητηθούν:
1.    Κακοποιημένες, από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, επιστημονικές (Φυσικές και Μαθηματικές) έννοιες, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην κατανόησης βασικών επιστημονικών θεμάτων.
2.    Χρήση των νέων επιστημονικών ιδεών για την απλή λύση καίριων επιστημονικών προβλημάτων (ακτινοβολία μικροκυμάτων, διαστολή του σύμπαντος (?), σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, γεωμετρία του σύμπαντος κλπ).

Ο θεματολογικός  επιμερισμός   δεν  ακολουθείται   σε πλήρη αντιστοιχία   στα  αντίστοιχα  link.
H ανάλυση που παρατίθεται είναι  ο θεματικός  κορμός των  συναφών  συζητήσεων που  έγιναν  κατα  τον πιό πρόσφατο  κύκλο διαλέξεων   του κ. καθηγητή που πραγματοποιήθηκε  στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών κατά μήνα Σεπτέμβριο 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου