Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Ποιός ήταν ο Βίκτωρ Σαουμπέργκερ;;;

Aφορμή   για  την ανάρτηση  αυτή  αποτελεί το καταπληκτικό βιβλίο με τίτλο " Φυσικές μορφές της ζωντανής ενέργειας" (1995) του  συγγραφέα  ερευνητή Κάλουμ Κόουτς  που άναλύει  σε πρωτόγνωρο βάθος τις  στους περισσότερους από  εμάς άγνωστες  πτυχές των καταπληκτικών ενοράσεων και θεωριών του  Βίκτωρος Σάουμπερκερ (Victor Schauberger).

To  βιβλίο εκδόθηκε  στα Ελληνικά (πρώτη έκδοση Σεπτέμβριος 2006)  από τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΩ (Φλέμιγκ 31, 16231 Βύρωνας).

Για να έχουμε  μια ιδέα  για  το περιεχόμενο  του  βιβλίου παραθέτω  αυτούσια  αποσπάσματα (μαρκαρισμένα  στην ανάρτηση αυτή  με *.. ") από τον πρόλογο  και το πρώτο  κεφάλαιο :

*O Bίκτωρ Schauberger έδωσε στον κόσμο λύσεις  σε αρμονία  με την φύση για τα προβλήματα διαχείρισης του νερού, της δασοκομίας , της γεωργίας και της παραγωγής ενέργειας, προσφορά  ανεκτίμητη, παρά το γεγονός ότι κατά κύριο λόγο αντιβαίνουν πλήρως προς τις κρατούσες θεωρίες και πρακτικές.  Η ζωή του ακολούθησε παρόμοια πορεία με φωτισμένους προκατόχους του (όπως ο Κοπέρνικος, ο Γιοχάνες Κέπλερ,  ο Γαλιλαίος Γαλιλέι) και  τον  σύγχρονο του Mαξ Πλανκ, αφού συνάντησε και αυτός το χλευασμό, τη συκοφαντία και την εξαπάτηση  στη μακρόχρονη αντιπαράθεση του  με τις διάφορες μορφές του συστήματος, αφού η άψογη  λειτουργία των  εφευρέσεων του σε συνδυασμό με την πρακτική τους εφαρμογή απειλούσαν σοβαρά την εγκυρότητα και την φήμη επιστημόνων και  γραφειοκρατών.*

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ   ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Γεννήθηκε στις  30 Ιουνίου του 1885 στην Ανω Αυστρία  *Kαταγόταν  από οικογένεια δασοφυλάκων, που πάππου προς πάππο, αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στη φυσική διαχείριση και διεύθυνση των δασών*.
Το 1914, και ενώ  είχε μόλις  γεννηθεί  ο πρωτότοκος γυιός του  Βάλτερ   επιστρατεύεται, συμμετέχει στον 1ο παγόσμιο πόλεμο (1914-1918)  κατά τον οποίο και τραυματίζεται. Το  1919 αναλμβάνει υπηρεσία  σαν δασοκόμος  μεγάλων "παρθένων"  δασικών εκτάσεων  στο Στάγιερλινγκ που ανήκουν στον  περιεφερειάρχη ευγενή  Αδόλφο  Σαυμπουργκ Λίπε.  * Στις περιοχές εκείνες  δεν υπήρχαν παρεμβάσεις   στην ισορροπία της φύσης και ο Βίκτωρ  μπόρεσε να παρατηρήσει γεγονότα τα οποία σήμερα είναι αδιανόητα και δεν συμβαίνουν πλέον, λόγω του τρομακτικού εκφυλισμού  του περιβάλλοντος.  Εκεί συνέλαβε  ενορατικά τις διαδικασίες της φυσικής κίνησης  (περιδίνησης) του νερού ( ιδιαίτερα τηην ύπαρξη "αντιβαρυτικών/ανυψωτικών" μορφών ενεργείας) οι οποίες οδήγησαν  το 1922 στην κατασκευή της πρώτης υλοτομικής  υδατογέφυρας.  Tην περίοδο 1930-1933 ασχολήθηκε με συστήματα αναζωγόνησης νερού και παραγωγής πόσιμου νερού υψηλής ποιότητας.
Η φήμη για τις ιακανότητες του και οι δηλώσεις που περιείχε το εκδοθέν το 1933 στην Βιέννη βιβλίο του " Ο άσκοπος  μόχθος μας - Η πηγή της παγκόσμιας κρίσης" εξαπλώθηκαν γρήγορα και  έφτασαν και στον Αδόλφο Χίτλερ. To 1934 προσκλήθηκε σε ακρόαση από τον καγκελάριο του Ραϊχ στο Βερολίνο.Το 1936  υπέβαλε αίτηση  και πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας  για μια αεροτουρμπίνα. Τελεί υπό την παρακολούθηση των  SS ως " ανεπιθύμητος" και  μη  συνεργαζόμενος. Oι  μηχανορραφίες  και η  μισαλλοδοξία  μελών του βιεννέζικου τεχνικού επιμελητηρίου οδηγούν στον εγκλεισμό του στο  ψυχιατρείο. Το 1940 αρχίζει τον σχεδιασμό του κινητήρα ενδόρρηξης . Το 1941 τον  βρίσκει  να εργάζεται στο Aουγκσμπουργκ,  στις  εγκαταστάσεις της αεροναυπηγικής μονάδας  Μεσσερσμιντ, στα συστήματα  ψύξης κινητήρων των  μαχητικών αεροπλάνων.  Από το 1943   και  μετά  τελεί σε  αναγκαστική υπηρεσία  υπό  τα SS  κοντά στο Μαουτχαουζεν και καλείται  να τελειοποιήσει  ένα  σύστημα προώθησης   για τα υποβρύχια. Οι περιπέτειες  του  όχι  μόνον  συνεχίζονται αλλά κορυφώνονται  με την λήξη του πολέμου. Το 1945 έμεινε 9 μήνες υπό την επιτήρηση των Αμερικανών σε χώρο υψηλής ασφάλειας. Αυτό έγινε αφενός για να του αποσπάσουν  πληροφορίες σχετικά με την ακούσια αν και γι΄ αυτόν χρήσιμη έρευνα του σε σχέση με τις "υψηλότερες"  ατομικές μορφές ενεργείας και αφετέρου για να εμποδίσουν την απαγωγή του από τους Ρώσους.Αλλά και αυτοί έκαναν  φύλλο και φτερό το διαμέρισμα του στην  Βιέννη, το οποίο τελικά  ανατίναξαν.  Οταν  τελικά τον άφησαν ελεύθερο, μετακόμισε  στα τέλη του 1946 στο Ζάλτσμπουργκ  και άρχισε να εφαρμόζει την πλατιά γνώση του στην γεωργία  και στα συστήματα καλλιέργειας που χρησιμοποιούνταν τότε. Σε συνεργασία με την εταιρεία του Φραντς Ροζενμπεργκ προσκομίζουν πειστήρια, ότι η παραγωγή θα μπορούσε  να αυξηθεί σημαντικά  στην περίπτωση αντικατάστασης των  γεωργικών εργαλείων από σίδηρο με κατασκευασμένα και διαμορφωμένα από  χαλκό (την εποχή εκίνη τα τρόφιμα εξακολουθούσαν να είναι δυσεύρετα και πολλοί άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό).Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες τερματίστηκαν το 1949 λόγω των διεφθαρμένων πολιτικών και ο Βίκτωρ επέστρεψε  στις μελέτες ενδόρρηξης, παραγωγής ενεργείας και κίνησης του νερού, προσπαθώντας με τα περιορισμένα του κεφάλαια να συνεχίσει τις προηγούμενες του  έρευνες.
Ο Βίκτωρ Σαουμπέργκερ, ως  φωτισμένο άτομο, είχε εκπληκτικό επίπεδο προσωπικής ακαραιότητας, τιμιότητας και υπευθυνότητας. Ο λόγος του ήταν εγγύηση σε κάθε τι που αναλάμβανε, ακόμη και εάν τελικά έβγαινε χαμένος. Δεν ανεχόταν καμιά απάτη  η ύποπτες πράξεις στις συναλλαγές του με οποιουσδήποτε, είτε ήταν εργδότες του, είτε υπάλλξλοι του. Η στάση αυτή του προξενούσε τεράστιες δυσκολίες και σημαντικές απώλειες. Δεν ήταν έμπορος , ούτε ενδιαγερόταν να εκμεταλλευτεί εμπορικά τις εφευρέσεις του αποκομίζοντας κέρδη.
Αφού δεν του συμπαραστάθηκαν ούτε η κυβέρνηση ούτε οι συμπαττριώτες  του στηνα Αυστρία, όταν τελικά τον προσέγγισαν οι Αμερικανοί δείχνοντας ενθοθσιώδες ενδιαφέρον  για την ανάπτυξη των θεωριών του σε σχέση με την ενδόρρηξη, ο Βίκτωρ πίστεψε, ότι τελικά κάτι θετικό θα μπορούσε να συμβεί στην Αμερικήμ που ήταν πανίσχυρη χώρα  και διέθετε τρομακτική επιχειρηματική ενέργεια. Στις  26  Ιουνίου 1958  επιβιβάζονται (αυτός  και ο Βαλτερ μαζί με τον δρ. Λιούμπ)  στην Φραγκφούρτη σε αεροπλάνο για  Νέα  Υόρκη  και καταλήγουν  στο  Ντάλας. 
Το διαθέσιμο υλικό σχετικά  με την τελευταία αυτή πράξη του δράματος είναι γεμάτο από αντιφατικές δηλώσεις, ερμηνείες και χρονολογίες και  καθιστούν την αντικειμενική έκθεση αυτού που πραγματικά συνέβη  μεταξύ των διαφόρων πλευρών οχι απλώς προβληματική αλλά σχεδόν αδύνατη . Στο σχετικό εδάφιο 1.2 του  βιβλίου με επικεφαλίδα " Τι συνέβη στην Αμερική" παρατίθεναι  σε συναρπαστικό σενάριο πολιτικού και επιστημονικού  θρίλλερ συνάμα (η  ζωή   του  Σαουμπέργκερ θα μπορούσε κάλλιστα  να γυρισθεί  μια κορυφαία  ταινία)  η  αλληλουχία της συσσώρευσης παρανοήσεων και ανεπαρκών εκατέρθθεν διευκρινίσεων, που κορυφώνεται με την πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η κατάληξη  ήταν  ο ταπεινωτικός  καταναγκασμός  εκ  μέρους  του κονσόρτσιουμ Ντόνερ Γκερσχαϊμ, να συγκαταθέσει ο Βίκτωρ στην άνευ όρων αξιοποίηση όλων  των μελλοντικών επιτευγμάτων  από την εφραμογή της ενδόρρηξης αποκλειστικά από την αμερικάνικη πλευρά, στην κατοχή των οποίωn νπεριήλθαν όλα τα μοντέλα, πρωτότυπα και λεπτομερή στοιχεία  Πριν  την επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής την 18η Σεπτεμβρίου έγινε η τελευταία  υπενθύμιση στον Bάλτερ  ότι αφεξής κάθε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την ενδόρρηξη και τις συσκευές έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά παρουσία των Αμερικάνων. Με άλλα λόγια μόλις έφταναν στην Ευρώπη πατέρας και γυιόςήταν  υποχρωμένοι να τηρήσουν σιωπή  επί όλων των θεμάτων.
Ο Βίκτωρ ήταν άνθρωπος  που πάντα τηρούσε τον λόγο του και τιμούσε την υπογραφή του, όποιες και άν ήταν  οι συνέπειες, και έτσι κατά την επιστροφή στράφηκε στον Βάλτερ βαθύτατα λυπημένος λέγοντας με πλήρη παραίτηση περίπου τα ακόλουθα: " Το μυαλό μου  δεν μου ανήκει πλέον. Δεν μου ανήκουν ούτε οι σκέψεις μου. Μετά από όσα έκανα, δεν έχει μείνει τίποτα. Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς μέλλον."
Το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1958, πέντε μέρες  μετά την άφιξη τους στο Λιντς, ο Βίκτωρ Σαουμπέργκερ, ο οποίος σ' όλη του την ζωή αγωνίσθηκε για να θεραπεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει την μοίρα της ανθρωπότητας, πέθανε καταβεβλημένος.*


Παράθεση  μερικών από τις κυριώτερες  θέσεις  του  όπως   διατυπώθηκαν  στα  συγγράματa και  τις δημοσιεύσεις του:
  • *H μόνη  πιθανή έκβαση της πλήρους διαμερισματοποίησης και κατηγοριοποίησης, η οποία  μας επιβάλλεται στο σχολείο είναι η απώλεια της δημιουργικότητας μας. Οι άνθρωποι χάνουν την ατομικότητα τους, την ικανότητα τους να βλέπουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, και κατά συνέπεια την σύνδεση τους  με την φύση...*   (Ετσι  εξηγείται  η απόφαση του να μην προχωρήσει σε πανεπιστημιακές  σπουδές, ένα απαράδεκτο παραστράτημα που δεν  του το συγχώρησε  ποτέ η πανεπιστημιακή κοινότητα που τον θεωρούσε  ουσιαστικά  ξένο σώμα).
  • *Η φύση δεν αυτοπραγματώνεται  ακολουθώντας άκμπτους νόμους αλλά περιοδικές αντίστροφες διαδικασίες...Η φύση  έχει ως αρχή να αποκλείει οποιοδήποτε είδος  φωτιάς από την διεργασία της ανάπτυξης. Από την άποψη αυτή όλες οι σύγχρονες μηχανές  είναι αφύσικες  και κατασκευασμένες  με εσφαλμένη αρχή λειτοργίας...*
  • *Πρέπει να προσφέρω  που  θέλουν να προστατεύσουν η να σώσουν  τη ζωή  μια πηγή ενέργειας τόσο φτηνή, ώστε η πυρηνική σχάση να μην είναι μόνο αντιοικονομική, αλλά γελοία. Αυτό είναι το καθήκον στο οποίο έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στα λίγα χρόνια που μου απομένουν....*
  • *Με αποκαλούν ανισόρροπο. Ελπίζω να έχουν δίκιο. Δεν έχει σημασία  αν ένας ακόμη ανόητος περπατάει σ' αυτή την γη. Αν όμως έχω δίκιο και η επιστήμη κάνει λάθος, τότε ας λυπηθεί ο Θεός την ανθρωπότητα....*

Οι  κυριώτερες  εφευρέσεις - ευρεσιτεχνίες - εφαρμογές

Υδατογέφυρα  μεταφοράς  ξυλείας
Tα τεχνικά έργα  πραγματοποιήθηκαν στην δεκαετία  1920 -1930 πρωτίστως  στην Αυστρία  αλλά  και στην Βουλγαρία και την Γιουγκοσλαβία. Eπιτεύχθηκε μείωση του κόστους (μέχρι 90%) του μεταφορικού έργου των  κορμών από τα  απρόσιτα  σε μεγάλο υψόμετρο δάση στην  κοιλάδα χάρις στην  περιδίνηση του νερού στην μαιανδρώδη  ξύλινη  υδροροή. Σε συνδασμό με την πρόσμιξη φρέσκου ψυχρού νερού μεταφέρονταν κορμοί ιδιαίτερα βαριάς ξυλείας χωρίς πρόσκρουση στα πλαϊνά της κοίτης ωοειδούς διατομής . Για  την  κατανόηση της μεθοδολογίας ο Σαουμπέργκερ γύρισε φιλμ με τίτλο Tragendes Wasser (φέρον ύδωρ).

Μηχανή αναζωγόνησης  νερού και μετατροπής του σε πόσιμο

Αεροτουρμπίνα 
* Χρησιμοποιούσε  ένα  κεντρομόλο  "συμπιεστή"  και αυλακωτή κεντρική εξάτμιση. Ακολούθησαν άλλες ευρεσιτεχνίες με βελτιώσεις του αρχικού μοντέλου.Αν και έχει  χαθεί πλέον κάθε ίχνος τους η συσκευή που περιγράφεται  σ' αυτές τις  μεατγενέστερες ευρεσιτεχνίες  μπορούσε αφενός να μετατρέψει το θαλάσσιο νερό σε πόσιμο, αφετέρου να χρησιμοποιηθεί για να κινήσει αεροπλάνα και υποβρύχια.  Η αλληλογραφία  με τον καθηγητή Ερνστ Χένκελ ανοίγει  την όρεξη  σφετερισμού και ιδιοποίησης των προκαταρκτικών  σχεδίων του Σαουμπέργκερ. Ξεκίνησε αμέσως ένα μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα  για να αυξήσει την ταχύτητα του  μαχητικού του αερσκάφους, κατα πάσα πιθανότητα του He280, πάνω  από τα 1.000 χλμ/ώρα. Χρησιμοποιώντας  τα υποκλαπέντα σχέδια, ο Χαινκελ κατάφερε να κατασκευάσει μια πολύ πιο βελτιωμένη τουρμπίνα κρατώντας όλα τα εύσημα για τον ευατό του. Αρα ο Βίκτωρ  Σαουμπέργκερ, μαζί με ορισμένους άλλους, όπως ο σερ Φρανκ Γουίτλ θα μπορούσε  να συγκαταλεγεί στους πρωτοπόρους ερευνητές της σημερινής  εποχής των τζετ.*

Ενδόρρηξη (Ιmplosion)
Το  να καταπιασθεί  κάποιος  με την μελέτη της  επενέργειας  των συμπυκνωτικών δυνάμεων  της  ενδόρρηξης  σε  αντιδιαστολή με την ενέργεια που  εκλύεται  από την έκρηξη  αποτελεί μεγίστη πρόκληση σε όποιον  χρησιμοποιεί μόνο  συμβατική ορολογία της φυσικής , της χημείας και της  βιολογίας χωρίς να μπορεί να διακρίνει τις  βιοδυναμικές  μορφές κίνησης.   Πέραν τούτου, οπως αναφέρεται ρητά  στο κεφάλαιο 21 του  βιβλίου, *  η περιγραφή  των  συγκεκριμένων συσκευών  ενδόρρηξης του Σααουμπέργκερ παρουσιάζει προβλήματα, επειδή κανένα από τα διαγράμματα-όπου υπάρχουν-δεν ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές που βρίσκονται στα διάφορα κείμενα. Επιπλέον τα ίδια  κείμενα αλληλοεπικαλύπτονται  δημιουργώντας  πολλά ασαφή σημεία. Ακόμα. αρκετές φορές η ίδια συσκευή  αναφέρεται με  άλλο όνομα  σε διαφορετικά σημεία, ενώ  είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η χρονολογική εξέλιξη μιας μηχανής, αφού σε άλλα κείμενα θεωρείται κατασκευή  της δεκαετίας του 1940 και σε άλλα με παρόμοιες πληροφορίες  χρονολογείται στα μέσα του 1930. Είναι  εξαιρετικά δύσκολη  για τον μελετητή : α) η κατανόηση του  κειμένου στην πρωτογενή  γραφή του  λόγω της δομής της  γερμανικής γλώσσας , που δειυκολύνει τον σχηματισμό νέων εννοιών με την προσθήκη ουσιαστικών  β) η αντιστοίχιση ποιά περιγραφή σε ποιά συσκευή , καθώς και πόσες συσκευές υπάρχουν.*  Το  βιβλίο  παρέχει  μια ολοκληρωμένη  εικόνα ,  αλλοιώς  η  περιπέτεια  είναι  εδώ  για τους   εραστές  της  αριστοτελικής ρήσης " ο άνθρωπος  φύσει του ειδέναι ορέγεται" : Aπωθητής" Repulsine  -  "Κλιματιστής" Klimator

Οικιακή γεννήτρια  ηλεκτρικού ρεύματος
*Υπήρξε το τελευταίο εγχείρημα της  κορύφωσης του έργου ζωής  αυτού του καταπληκτικού ανθρώπου, η οποία  λόγω των πολύ ποεριορισμένων οικονομικών πόρων που προέρχονταν από την σύνταξη του Βίκτωρος κατασκευάστηκε σε απλουστευμένη του μορφή  και δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν.

Συνεργάσθηκε  τελικά  η  όχι  με τους  ναζί;;

* Στην συνομιλία που παρευρέθηκε ο καθηγητής  Mαξ Πλάνκ  και κράτησε τελικά μιάμιση ώρα ο Σαουμπέργκερ εξήγησε στον Χίτλερ ότι εάν  υλοποιείτο το τετραετές σχέδιο ανάπτυξης του  Γκέριγκ, θα υπέσκαπτε  σταδιακά και  τελικά θα κατέστρεφε τα βιολογικά θεμέλια της Γερμανίας. Ο  ενθουσιασμός του Χίτλερ υποχωρεί, καθώς συνειδητοποιεί ότι η ειρηνική  ανθρώπινη  πρσέγγιση  του Βίκτωρα στις διεργασίες της φύσης  αποσκοπουσαν στην δημιουργία  μιας  βιώσιμης αυτοσυντηρούμενης κοινωνίας,  σε πλήρη  αντιδιαστολή  δηλαδή  προς τον  διαστροφικό ναζιστικό μηχανισμό της επικράτησης και καθυπόταξης  των  μη περιουσίων λαών.
Το   1943  παρα την αναπηρία από τον τραυματισμό του στον πόλεμο και την ηλικία των 58 ετών ο Βίκτωρ επιστρατεύθηκε και τέθηκε υπό τον έλγχο του Χαινριχ Χίμλερ, ο οποίος τον ανάγκασε  να κάνει έρευνα για καινούργια μυστικά όπλα(αεροσκάφος αντιβαρύτητας). Ο Σαουμπέργκερ προειδοποιήθηκε ότι απειλούνταν η ζωή του εάν δεν συμμορφωνόταν  με τις διαταγές. Τέθηκε  επικεφαλής ομάδας που στελεχώθηκε με έγκλειστους  μηχανικούς από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχαούζεν (που ήταν κοντά στις  εγκαταστάσεις του  πύργου του  Σενμπρουν όπου  γίνονταν οι εργασίες).Είναι  πολύ  δύσκολη η αντικειμενική αξιολόγηση της περιόδου αυτής, αφού στο τέλος του πολέμου κάθε απόρρητη πληροφορία πέρασε στα στα χέρια των συμμάχων  και επομένως  δεν είναι διαθέσιμες για το κοινό.

 
ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:
Pythagoras Keppler System (www.pks.or.at)
Implosion  Verein  fuer Implosionsforschung und Anwendung  e.V. (www.implosion-ev.de)


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου