Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

To μετέωρο βήμα

εν όψει  της ελεύσεως της Τρόϊκας.

Πολύ ενδιαφέρον  άρθρο  του ερευνητή και μελετητή κ. Δημήτρη  Τρικεριώτη  σχετικά με την πολυθρήλυτη  βαθιά θαμμένη στην ελληνική συνείδηση  παραγωγικότητα.


Αποδοχές και ανταγωνιστικότητα ή μήπως διαφθορά και ανταγωνιστικότητα; 


Το πρόβλημα εντοπίζεται στην άνοδο του εργατικού κόστους /ανά μονάδα προϊόντος που είναι καθοριστική για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Από την στιγμή που δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής ώστε να επιμερισθούν αντίσιτοιχα οι συγκριτικά υψηλές δαπάνες μισθοδοσίας, η δυσαρμονία αυτή αποβαίνει μοιραία για την οικονομική ανέλιξη της εταιρείας και την δυνατότητα της να επενδύσει σε νέες αγορές.

Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των δύο αλλων μεσογειακών χωρών της Πορτογαλίας και Ισπανίας, θα επισύρει αυτόματα και αυτοδικαίως την μείωση του 13ου και 14ου μισθού, καθ΄ όσον ο δείκτης του ΚΜ ώς ποσοστού των μέσων ακαθαρίστων αποδοχών πρέπει να διατηρηθεί σταθερός.
Το μέγα ερώτημα παραμένει εάν αυτή η επέμβαση , που συγκαταλέγει την Ελλάδα γεωπολιτικά στις μεσογειακές χώρες (το διαστροφικό "PIGS" επιτέλους εγκαταλείφθηκε) και οι συνεπαγόμενες θυσίες εξευμενίσουν την οικονομική ολιγαρχία και ανασταλεί η υλοποίηση της αποτελειωτικής φάσης της απολλοτρίωσης περιουσιών και συνειδήσεων, κερδίσουμε δηλαδή επιπλέον ζωτικό χώρο και χρόνο για την αντμετώπιση των ασφυκτικών οροσήμων.
Στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας τα θύματα (όσον αφορά την αυθαίρετη και βάρβαρη μείωση του εισοδήματος) θα απαιτήσουν επιβολή αναγκαστικών μέτρων επίταξης (για τον κοινό σκοπό της σωτηρίας) σημαντικού μέρους των κερδών των επιχειρήσων, των δήθεν επικαρπωτών των θυσιών τους, (κυρίως αυτών των χρηματικών και κεφαλαιακών ροών, όσες αποκρύπτονται λόγω της παντελούς παρανοϊκής έλλειψης του ορθολογισμού και της αντικειμενικότητας).
Ανεργία πέραν του 20% θα πυροδοτήσει την κοινωνική αναταραχή. Εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η αποκατάσταση της ευνομίας με καταστατικού χαρακτήρα εθνοσυνέλευση, κινδυνεύουμε όντως να βρεθούμε εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης αντιμέτωποι με την λοιδωρία των νεόκοπων  πρώην βαλκανικών εταίρων μας (Βουλγαρία Ρουμανία), χώρες στις οποίες σημαντικά βήματα εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής Ελληνικών επιχειρήσεηων και τραπεζών έχουν πραγματοποιηθεί.


 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου