Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το ξεθωριασμένο καρό φουστάνι..


'Η αλλιώς..το είναι και το φαίνεσθαι..
Μια γυναίκα που φορούσε ένα ξεθωριασμένο καρό φουστάνι με το σύζυγό της, ντυμένο με ένα φτωχικό κοστούμι, κατέβηκαν από το τρένο στη Βοστώνη και κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του προέδρου του Πανεπιστημίου Harvard. Δεν είχαν ραντεβού.

Η γραμματέας μπορούσε να καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι τέτοιοι επαρχιώτες δεν είχαν καμία δουλειά στο Harvard.

"Θα θέλαμε να δούμε   τον πρόεδρο" είπε ο άντρας με χαμηλή φωνή.

"Θα είναι απασχολημένος όλη μέρα" απάντησε η γραμματέας κοφτά.

"Θα περιμένουμε" απήντησε η γυναίκα.

Για ώρες η γραμματέας τους αγνοούσε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα απογοητευτούν και θα φύγουν.

Καθώς όμως είδε ότι δεν έφευγαν, η γραμματέας αποφάσισε να ενοχλήσει τον πρόεδρο, παρόλο που δεν το ήθελε με τίποτα.

"Ίσως αν τους δείτε για ένα λεπτό, να φύγουν" του είπε!

Εκείνος αναστέναξε με αγανάκτηση και έγνεψε θετικά. Κάποιος τόσο σημαντικός όσο αυτός σίγουρα δεν είχε το χρόνο να δέχεται ανθρώπους ντυμένους με ξεθωριασμένα καρό φουστάνια και φτωχικά κοστούμια. Ο πρόεδρος στράφηκε προς το ζευγάρι με ύφος βλοσυρό και αλαζονικό.

Η γυναίκα του είπε "Είχαμε έναν γιο που φοίτησε στο Πανεπιστήμιό σας για ένα χρόνο. Το αγαπούσε και ήταν πολύ ευτυχισμένος εδώ. Αλλά δυστυχώς πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκε απρόσμενα. Ο άντρας μου και εγώ θα θέλαμε να χτίσουμε ένα μνημείο για αυτόν στο χώρο του Πανεπιστημίου."

Ο πρόεδρος δεν συγκινήθηκε καθόλου. Αντιθέτως εκνευρίστηκε.

"Κυρία μου" απάντησε με αναίδεια "δεν μπορούμε να βάζουμε αγάλματα για κάθε άνθρωπο που φοίτησε στο Harvard και πέθανε. Αν το κάναμε, τότε αυτό το μέρος θα έμοιαζε με νεκροταφείο."

"Οχι" απάντησε γρήγορα η γυναίκα, "δεν θέλουμε να στήσουμε ένα άγαλμα. Σκεφτήκαμε να δωρήσουμε ένα κτίριο στο Harvard."

Ο πρόεδρος γύρισε τα μάτια του. Έριξε μία ματιά στο ξεθωριασμένο καρό φουστάνι και το φτωχικό κοστούμι και φώναξε: "Ένα κτίριο! Έχετε ιδέα πόσο κοστίζει ένα κτίριο; Έχουμε περισσότερα από επτάμισι εκατομμύρια δολάρια σε κτίρια εδώ στο Harvard."

Για μία στιγμή η γυναίκα έμεινε σιωπηρή. Ο πρόεδρος χαμογέλασε χαιρέκακα. Ίσως ήρθε η ώρα να τους ξεφορτωθεί. Η γυναίκα στράφηκε προς τον άντρα της και είπε ήρεμα:

"Μόνο τόσα χρειάζονται για να φτιάξει κανείς ένα πανεπιστήμιο; Γιατί δεν φτιάχνουμε το δικό μας τότε;"

Ο σύζυγος έγνεψε θετικά. Το πρόσωπο του προέδρου κιτρίνισε και καταλήφθηκε από σύγχυση.

Ο κύριος και η κυρία Leland Stanford σηκώθηκαν όρθιοι και βγήκαν έξω. Ταξίδεψαν μέχρι το Palo Alto στην Καλιφόρνια όπου ίδρυσαν το Πανεπιστήμιου που φέρει το όνομά τους, το Πανεπιστήμιο Stanford, στη μνήμη ενός γιού τον οποίο το Harvard είχε ξεχάσει.

Το ανέκδοτο αυτό παρατίθεται όπως μου το διαβίβασε με email o αγαπητός Αντώνης Αναπλιώτης

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Kate Bush Cloudbusting

Mου το  διαβίβασε  ο φίλτατος Αντώνης Αναπλιώτης.



Στο τραγούδι αυτό ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο των στίχων.


"I still dream of Orgonon.
I wake up cryin'.
You're making rain,
And you're just in reach,
When you and sleep escape me.

You're like my yo-yo
That glowed in the dark.
What made it special
Made it dangerous,
So I bury it
And forget.

But every time it rains,
You're here in my head,
Like the sun coming out--
Ooh, I just know that something good is gonna happen.
And I don't know when,
But just saying it could even make it happen.

On top of the world,
Looking over the edge,
You could see them coming.
You looked too small
In their big, black car,
To be a threat to the men in power.

I hid my yo-yo
In the garden.
I can't hide you
From the government.
Oh, God, Daddy--
I won't forget.

'Cause every time it rains,
You're here in my head,
Like the sun coming out--
Ooh, I just know that something good is gonna happen.
And I don't know when,
But just saying it could even make it happen.

It's you and me, Daddy.

It's you and me... Daddy---

It's you and me... Daddy---

E-yeah yeah yeah yeah yo-ohhhhhhhhhh

And every time it rains
You're here in my head
Like the sun coming out.
Your son's coming out.
Ooh, I just know that something good is gonna happen.
And I don't know when,
But just saying it could even make it happen.

Ooo-ohh, just saying it could even make it happen.

I'm Cloudbusting Daddy.

Your son's coming out.
Your son's coming out.



Τρελλάθηκα μ' αυτό το videoclip.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Rudol Steiner

Ο Rudolf Steiner υπήρξε από τις προσωπικότητες που επέδρασαν καταλυτικά  στην διανόηση και την κοινωνιολογία. Θεωρείται ο ιδρυτής του ανθρωποκεντρικού  φιλοσοφικού  συστήματος, το οποίο  στην σημερινή εποχή έχει καθιερωθεί  με τον όρο ανθρωποσοφία.
Γεννήθηκε στην Αυστρία το 1861, και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο της Βιέννης.
Το 1886 κιόλας, στην ηλικία των 25 εντυπωσίασε την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς καταπιάστηκε με την ερμηνεία  των  βασικών αρχών της κοσμοθεωρικής προσέγγισης του Γκαίτε (Goethe's Conception of the World)
Συγκαταλέγεται στο στενό κύκλο των συνομιλητών του σε προχωρημένη ηλικία Νίτσε. Συνεπαρμένος από τα βιώματα  του  γερμανού  φιλοσόφου   στο κοσμοϊστορικό υπόβαθρο του  19ου αιώνα συνέγραψε το 1895  την  μελέτη "Φρίντριχ  Νίτσε, ένας αγωνιστής ενάντια στην εποχή του" ( Friedrich Nietzsche, Ein Kaempfer gegen seine Zeit / Friedrich Nietzsche, a Fighter Against his Time). 
To1891 του απενεμήθη  ο τίτλος του διδάκτορα του πανεπιστημίου του Ρόστοκ. Η διατριβή του είχε θέμα την διδασκαλία του Fichte.
To  1894  αρχίζει   η  ενασχόληση του με την πραγματοποίηση  κύκλου διαλέξεων  με  συχνές επισκέψεις   απ΄άκρου σ' άκρο  ολόκληρης της   Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι  κατά το πρώτο  τέταρτο του εικοστού  αιώνα, μέχρι το 1925, που πέθανε, ο Σταϊνερ  απευθύνθηκε από την έδρα του ομιλητή  πάνω απο  6.000  φορές  σε  ακροατήρια,  η σύνθεση των οποίων κάλυπτε όλα τα κοινωνικά στρώματα  και μορφωτικά επίπεδα.
Αρχικά  στην Βέννη,  αργότερα  στην Βαϊμάρη  και το Βερολίνο, αρθογράφησε τόσο σε πανεπιστημια- κά  και φιλολογικά  περιοδικά  όσο και στον καθημερινό τύπο. Η πένα του πέρα απο τα χρονογρά- φημα  εξοικείωσε  το πλατύ αναγνωστικό κοινό με τις  φιλοσοφικές και επιστημονικές εξελίξεις της συνταρακτικής εποχής.  Αυτό τον κατέστησε   ένα  κοσμοπολίτη διανοητή  πανευρωπαϊκής εμβέλειας και ακτινοβολίας.
Οι διατυπούμενες  θέσεις  του Σταϊνερ πάνω  σε  θεμελιώδη θέματα, όπως η εξέλιξη του ανθρώπου, η σχέση του προς την φύση, του πριν  και του μετά, διακρίνονται  για την  νεωτεριστική τους τάση  και παροτρύνουν τον αναγνώστη η ακροατή  στην  παραγωγική σκέψη.   Είναι  αξιοσημείωτο, ότι αφήνουν  την βούληση  του μελετητή ελεύθερη  και  ανεπιρέαστη  από δογματισμούς, ελιτίστικους προσδιορισμούς και δεν εμπεριέχουν το παραμικρό ψήγμα καταναγκασμού η παρότρυνσης για αιρετική διαφοροποίηση  και την εκδήλωση αποσχιστικών  τάσεων.
Τα έργα  του έχουν μεγάλη απήχηση και στους  ανένταχτους ανθρώπους με καθαρό και ανοιχτό μυαλό. Η ευεργετική  επίδραση   ακόμη παραπέρα στον  ψυχικό κόσμο, αντλεί την αποτελεσματικότητα της από την αστείρευτη πηγή αγαθότητας που παρέχει η  ζωή και το έργο του Ιησού, χωρίς  δογματισμούς  και διαχωριστικούς προσδιορισμούς. Αξίζει  να αναφερθεί ο κύκλος  διαλέξεων για τα Ιερά Ευαγγέλια (1908 -1912) με αποκαλυπτικών  διαστάσεων εξωτερίκευση των διδαχών και των   συμβολισμών.
Πέραν του φιλοσοφικού και θεολογικού έργου ο Σταϊνερ  απο τα φοιτητικά κιόλας χρόνια ασχολήθηκε με το παιδαγωγικό έργο διαισθανόμενος   τις  ανάγκες των παιδιών και των εφήβων και σε συγκερασμό με  τις εξελίξεις  στο μεταίχμιο του 20ου αιώνα  διατύπωσε και εφήρμοσε   τον κανονισμό λειτουργίας  των προτύπων εκπαιδευτηρίων (που έφεραν το όνομα του) στην Γερμανία. Ελβετία και Αγγλία. H εκπαιδευτική του προσέγγιση εφαρμόζεται σήμερα σε 995 σχολεία  που φέρουν   το προσωνύμιο "Waldorf Education"  και χιλιάδες νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε 60 χώρες.
Το 1913, στο  Dornach κοντα στην Βασιλεία , στην Ελβετεία με την επίβλεψη του ανηγέρθη  η θολωτή ξύλινη  κατασκευή του Goetheanum   που διέθετε  θεατρική  σκηνή ( για να ανέβουν τα τέσσερα δραματικά έργα του Στάινερ)  καθώς  και χώρους  διαλέξεων. Μετά την καταστροφή από φωτιά το 1922 ανοικοδομήθηκε με σκυρόδεμα διατηρώντας την πλαστικότητα του βάσει των  σχεδίων του  διδάσκαλου. Εκτοτε  στεγάζει  την   Ανθρωποσοφική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε  από τους μαθητές του το 1923.   Σήμερα  εργάζονται  στο campus  300  άτομα και δέχεται  χιλιάδες  επισκέπτες  κάθε  χρονιά.  
Οι  γνώσεις και η διδασκαλία του μεγάλου αυτού πανεπιστήμονα επεκτάθηκε  και στην αγροτική καλιέργεια  με γνώμονα την βιοδυναμική ανάπτυξη και την   "ευρθμία". Αλλά και  η συνεισφορά του στην  θεραπευτική  αγωγή  παιδιών με καθυστέρηση  στην διανοητική εξέλιξη στο  ινστιτούτο  του Arlesheim στην Ελβετία. απετέλεσαν πρότυπα αντιμετώπισης   για αντίστοιχα  ιδρυματα και  σ' άλλες  χώρες
To συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει   πάνω από πενήντα τόμους.
Επιγραμματικά  αναφέρονται μερικά :
  • Μυστική διδσκαλία της  Αναγέννησης (1911)   - Mystics of the Renaissance
  • Η οδός της αυτογνωσίας - Α road to Self Knowledge
  • Aιγυπτιακοί μύθοι και μυστήρια - Egyptian Myths and Mysteries
  • H φιλοσοφία της πνευματικής ενασχόλησης - Τhe Philosophy of Spiritual Activity
  • Σκιαγράφηση του αποκρυφισμού -  Αn outline of  Occult Science
  • Κοσμική μνήμη - Cosmic memory
  • Koσμολογία , θρησκεία και φιλοσοσοφία - Cosmology Religion and Philosophy
  • Oδηγός εσωτερικής εξάσκησης - Guidance in Esoteric Training
  • Γνώση των  ανωτέρων κόσμων - Knowledge of the Higher Worlds
  • Η ιστορία της ζωής μου - The Story of My Life
  • Das Christentum als mystische Tatsache und die Mysterien des Altertums(Christianity as Mystical Fact and the Mysteries of Antiquity) (1902)
  • Die Erziehung des Kindes vom Gesichtspunkte der Geisteswssenshaft (The Education of the Child in the Light of theScience of the Spirit) (1907).